Det var vigtigt for professoren at udvikle hjælpemidler, der støtter kroppens muskulære kraft for at gøre hverdagens aktiviteter som fx rehabilitering, fysisk arbejde og træning både lettere og realistisk at udføre.
Professor Noritsugu Toshiro og hans hold med Kazunori Ogawa i spidsen fra Daiya Industri i Japan udviklede allerede i 2008 prototypen til det, der i dag er et velfungerende exoskelet i form af en handske. De har udviklet nogle kunstige pneumatiske gummimuskler, der er syet ind i handsken på oversiden, hvor de følger fingrene. Den pneumatiske teknik fungerer ved hjælp af trykluft og er grundlæggende for, at handsken forstærker håndens kræfter og gribeevne.
Udover funktionaliteten fornægter den japanske æstetik sig heller ikke. Designet skal være lækkert og smukt, og det skal være appetitligt at se på. Selve handsken er sort, og for at peppe den op og gøre den lidt smart er den designet med nogle røde farver, der sender tankerne i retning af en tjekket Formel-1-kørers handske.
Tænd for tv’et
Der kan være flere årsager til, at man har en stærkt nedsat gribekraft i den ene eller begge hænder. Hjerneblødning, blodprop i hjernen, ulykke, diskusprolaps, gigt og nerve- og muskelsygdomme er typiske eksempler. For at kunne bruge handsken kræver det dog, at man ikke har en svær håndskade som muskelkontraktur, som er en vedvarende og ufrivillig spænding af musklen, eller meget deforme hænder eller fingre.
Til gengæld lever handsken helt op til professor Noritsugus ønsker om lethed. Den vejer kun 50-55 gram, og den er blød og rar at have på. I princippet kan man godt have handsken på hele tiden, men de fleste vælger at tage den på og bruge den til konkrete aktiviteter som spisning, skrivning osv. Handsken er åndbar på oversiden og kan selvfølgelig vaskes – i hånden.
– Der var en ung mand, som havde en sjælden neurologisk lidelse, der oplevede, at når han havde handsken på, kunne han pludselig selv betjene fjernkontrollen til tv’et. Det havde han ikke kunnet før, fortæller Anne Mette Waaben Andkjær fra Gloria Mundi Care, der forhandler Power Assist Glove i Danmark.
Når handsken er på, kræver det kun et let tryk på en knap for at aktivere eller deaktivere gribefunktionen. Ledningen med knappen sidder bekvemt fast med et lille stykke velcro, og knappen kan sættes fast på indersiden af handsken ved håndleddet, under bordpladen, lægges på bordet eller hvor man nu synes, det er praktisk. Når gribefunktionen aktiveres, har brugeren et par sekunder til at gribe fat om en kop, et glas, en flaske eller tyndere ting som bestik, en paraplystang eller en kuglepen. Når funktionen skal deaktiveres, trykkes igen, og så åbner hånden sig langsomt igen.
Den oppustelige hånd
Den oppustelige handske består af 3 komponenter: en strømforsyning med en lille gascylinder samlet i en controller, en handske med oppustelige membraner/gummimuskler og forbindelseskablerne. Membranerne/gummimusklerne er monteret på oversiden af handsken.
Membranerne er konstrueret, så den øverste halvdel er i et elastisk materiale, mens den nederste del er uelastisk. Når man trykker på aktiveringsknappen, får gassen fra cylinderen membranen til at krølle sig automatisk sammen om den nederste del. Hvis man aktiverer gribefunktionen uden en hånd i handsken, krøller den sammen som en knyttet næve.
Det hele skal være så nemt som muligt, og handsken kan efter behov udstyres med 2 lynlåse, der åbner hele oversiden af handsken, fordi fingrene ofte kan være krumme og derfor svære at få ind i en lukket handske.
Indvendig er håndfladen belagt med gummi for at give en non-slip-effekt, så brugeren ikke skal bruge flere kræfter end nødvendigt for at holde fast på noget. Det er smart, men ikke åndbart og kan give en varm håndflade. Derfor kan det stykke af handsken, der dækker håndfladen, fjernes for at sikre, at der kommer luft til hånden, og at håndfladen kan vaskes.
En dame endte efter en hjerneblødning med kun at have et pincetgreb i sin ene hånd med tommelfingeren og pegefingeren og delvist brug af langemanden. De 2 sidste fingre var helt krummede og kunne ikke rettes ud. Hun ville derfor aldrig kunne få en almindelig handske med 5 fingre på.
Power Assist-handsken laves også til hænder med 3 brugbare fingre, men sådan en ville stadig ikke fungere for hende på grund af de 2 krumme fingre. Det ville give hende en rigtig dårligt greb. Hun fik i stedet det, der hedder en partiel handske, der i hendes tilfælde kun omfattede de 3 fungerende fingre og blev lukket med velcro om håndleddet. Hver af handskens 3 fingre blev monteret med et dobbeltsæt gummimuskler, så hun fik optimal kraft i fingrene. Det gav hende en meget lettere hverdag, så hun selv kunne klare dagligdags ting som at vaske op og gribe om en kop.
Når fingrene krøller
Hver handske bliver nøje tilpasset til den hånd, der skal bære den. Der er fx stor forskel på, om det er til en mande- eller kvindehånd, om det er til en voksen eller et barn. Hvis en barnehandske får for store gummimuskler lagt på, vil handsken puste sig op som en boksehandske eller en stor bold og være helt ubrugelig for barnet.
Når en handske skal tilpasses en bruger, er der mulighed for at få særlige ønsker opfyldt. Det oplevede en håndværker, som var kommet til skade med sin højre hånd. Han kunne ikke længere holde tunge ting, så nogle af hans opgaver blev i stedet at montere forskellige ting i kundernes hjem, hvor han ofte skulle bruge en boremaskine – typisk en af de små boremaskiner, der også fungerer som skruemaskine.
Det var på alle måder en stor udfordring med en skadet hånd, der ikke fungerede, når man har brug for begge hænder. Han fik tilpasset en handske, hvor der var skåret små huller ved fingerspidserne, så han kunne mærke skruerne og være sikker på, at han havde rigtig fat i dem og dermed udføre sit arbejde. Fingerspidserne kunne også være blevet frigjorte af handsken, men så ville han ikke have haft den samme kraft i fingrene.
– Vi har en lille borger, som har udfordringer med gribefunktionen. Hun har fået en handske, som hun bruger på den ene hånd. Hun er et af de tilfælde, hvor afprøvningerne af nogle af de handsker, der blev sendt, viste sig ikke at passe helt. Der er langt til Japan, så teknikerne, der lavede handsken, kunne ikke lave løbende afprøvninger, men med nøjagtige mål, gode observationer fra forældrene med fotos og videofilm og en gipsafstøbning af hånden, gik det alligevel, siger Anne Mette Waaben Andkjær, der trods de nuværende COVID-19 restriktioner i både Japan og Danmark tror på, at der fremover vil være en stigning i efterspørgslen af individuelt tilpassede hjælpemidler.
Produktionen af handsken foregår som nævnt langt væk herfra, og det kan være svært at være sikker på, at de mål man opgiver, er helt korrekte. Derfor bliver der altid indarbejdet et par ekstra millimeter
Desværre er det ikke alle, der kan få gavn af handsken, der findes i 3 modeller: Flexion (gribe), extension (strække) og en kombihandske. Det måtte en mand sande, efter hans ergoterapeut havde brugt ½ time på at rette hans fingre så meget ud, at han kunne få en extension-handske på. I det øjeblik den endelig kom på, krummede hans fingre øjeblikkeligt sammen igen. Handsken har en maksimal gribe- og strækkeevne på 2 kg, og det var ganske enkelt ikke nok til at holde hans fingre strakte.
Markedet er lille i Danmark, og alle leverandører kender hinanden og hinandens produkter. For Anne Mette Waaben Andkjær handler det om at hjælpe de borgere, som har behov for det. Derfor er hun heller ikke bleg for at henvise til sine konkurrenter, hvis hun mener, at deres produkter vil passe bedre til et specifikt behov.
– Vi skal hjælpe hinanden og ikke bare sælge for at sælge. Vi skal vise, at vi sælger ordentlig kvalitet og opfører os ordentlig overfor kunderne, siger hun.
Hjemmetræning
Specielt i disse COVID-19-tider er det vigtigt ikke at være afhængig af at skulle træne og genoptræne ude hos en fysioterapeut eller ergoterapeut.
– Det gør en stor forskel, at man har adgang til at træne hver dag og ikke bare 1-2 gange om ugen. Når man kan træne hjemme, øger man styrken og smidigheden i hånden og fingrene, og påvirker de synapser i hjernen, der er med til at danne de nerveforbindelser, der giver bedre styr på hånden, fortæller Anne Mette Waaben Andkjær.
Der skal ikke store maskiner eller andet ekstraudstyr til for at træne derhjemme. Kun et par AA-batterier og en C02-patron til at holde handsken i gang. Til dagligt brug bliver C02-patronen opbevaret i en lille taske/controller, der kan sættes i bæltet. Og hvis man ønsker at være lidt diskret, kan ledningen til handsken føres gennem ærmet og dermed være mindre synlig.
Anne Mette Waaben Andkjær påpeger, at handsken kan være med til at få kræfterne til at strække længere i hverdagen. Hvis man fx har sklerose eller muskelsvind, har man en vis mængde energi. Hvis man bruger den for tidligt på dagen, er man fuldstændig afkræftet resten af dagen. Man må økonomisere med sine kræfter, så der er overskud til de ting, man gerne vil, og der kan hjælpemidler bidrage til at lette dagligdagen og give større overskud og livskvalitet.