Walkie-talkien tager over når mobilen svigter

Trods massive investeringer i mobil og bredbånd landet over, så er der fortsat huller i dækningen rundt omkring. På Krenkerup Gods og Bryggeri er walkie-talkier og fastnettelefoner en del af hverdagen.

– Vi er nødt til at have fastnettelefoner, det er et must!

Stedet, hvor fastnettelefoner er en nødvendighed, er Krenkerup Gods. Her driver godsejer Patrick Reventlow-Grinling omkring 3.800 hektar skov og landbrug. Men godset, der ligger nær Sakskøbing på Lolland, er nok især kendt for sit bryggeri, der flere gange har hentet guld ved Europas største øl-konkurrence, European Beer Star.

Krenkerup Bryggeri på Lolland har flere gange vundet guld ved Europas største øl-konkurrence, European Beer Star. Foto: Krenkerup

På Krenkerup Gods er det mobilforbindelsen, der udfordrer driften.

– Der er helt utrolig dårlig dækning med masser af udfald og dårlig lyd. Lige pludselig kan vi have 4G, men så falder det ud igen. Det giver en enorm frustration. Folk er nødt til at ringe til os på fastnettelefonen, for ellers står vi med afbrudte samtaler, siger godsejer Patrick Reventlow-Grinling.

– Nogle årstider er bedre end andre. Når der er blade på træerne om sommeren, så tager de forbindelsen. En frostklar vinter med høj sol er det bedste for os.

TDC NET, landets største teleselskab, har undersøgt Krenkerups dækning, og underdirektør Uffe Tomasson bekræfter problemerne.

I forhold til Krenkerup Gods, er der to primære problemstillinger. For det første ligger godset relativt isoleret. Det vil sige, at der ville være meget få – ud over godset – der ville have gavn af en mobilmast. For det andet så er der skov i området, som gør det vanskeligt at opnå en god dækning. Eksempelvis er der et mobilsite kun tre kilometer derfra med en antenneretning, der peger direkte mod godset, og uden skovområder ville godset som minimum have haft udendørsdækning, forklarer Uffe Tomasson og fortæller, at TDC NET har en målsætning om at tilbyde flest mulige familier, virksomheder og institutioner adgang til det bedst mulige mobilnet. Derfor prioriterer man at bygge master i de områder, hvor de gavner flest.

Eksplosion i telefonsamtaler og datatrafik

De senere år er der fra både offentlig og privat side investeret massivt i bredbånd og mobildækning. Mange indbyggere både i byerne og på landet har nu lynhurtige bredbåndsforbindelser, ligesom solid mobildækning har betydet et farvel til fastnettelefonen i mange hjem.

Krenkerup har mærket også bredbåndsinvesteringerne:

– Vi fik lagt fibernet ind for otte år siden, så vi har fantastisk bredbånd. Derfor er det også blevet meget mere tydeligt, at vores mobildækning ikke fungerer, konstaterer Patrick Reventlow-Grinling.

På Krenkerup Gods er der fibernet og derfor en rigtig god bredbåndsforbindelse, men mobildækningen halter.

Flere omgange af corona-nedlukning har vist, at udvikling af den digitale infrastruktur er helt nødvendig. Landet over er skoleelever og studerende blevet sendt til hjemmeundervisning, mens mange medarbejdere i månedsvis har arbejdet hjemmefra.

Vores forbrug af telefoni og bredbånd er da også nærmest eksploderet i den periode. Det viser den helt nye Telestatik fra Energistyrelsen over forbruget i første halvår af 2020.

Vi talte i mobilen lige knapt 1,2 milliarder minutter mere i første halvår af i år imod første halvår af 2019. Også datatrafikken tog et gevaldigt hop opad i foråret. Den totale datatrafik fra fastnet bredbånd steg i samme periode med 25,7 procent til 4,2 millioner terabyte.

Sammenligner man med resten af Europa, er vi i Danmark godt rustede digitalt. Danmark er placeret som nummer tre ud af de 28 EU-medlemsstater i Europa-Kommissionens indeks over den digitale økonomi og det digitale samfund (DESI) for 2020.

– Der er investeret som aldrig før i både fiber og 5G de senere år, og på europæisk plan er vi nogle af dem med bedst dækning af landområderne. Der er ikke nogen steder, der har en bedre digital infrastruktur end Danmark. Så vi er nået langt. Men vi har stadig nogle landområder og småøer, hvor omkostningerne til etablering er meget store, siger Jakob Willer, direktør i Teleindustrien.

Walkie-talkier for sikkerheden

På Krenkerup Gods præger den manglende mobildækning hverdagen for godsets ejer og ansatte. En god bredbåndsforbindelse er ikke alt.

– Det vigtige for mig er sikkerheden i vores landbrug, skovbrug og bryggeri. Der kan være nogen, der får fingrene i en maskine, skærer sig med motorsaven eller får noget tungt ned over sig. Vi har walkie-talkier i alle traktorer og i alle godsets kontorer, for vi stoler ikke på mobildækningen. Hvis vi skal have fat i nogen, så er der bare ikke hul igennem, fortæller Patrick Reventlow-Grinling.

Bryggeriet har CO2-alarmer på sine tanke, men manglende mobildækning gør, at sms’erne ikke kommer igennem. Foto: Krenkerup.

Skovarbejderne skal hver time kalde ind til godskontoret på deres walkie-talkier for at fortælle, om de er ok. Men walkie-talkierne er et lukket system, så det er ikke muligt at få kontakt til en ambulance via en walkie-talkie. Det kræver adgang til en telefon.

– Min frygt er jo, hvis en gæst eller en medarbejder falder om, og der så er nogen, der forsøger ringe efter hjælp, men ikke kan få forbindelse. Så skal vi først finde en fastnettelefon at ringe fra.

Den manglende dækning også mærkes i godsets bryggeri og i landbruget.

– I bryggeriet har vi alarmer, som skal advare os med en sms, når vores CO2-tanke løber tør, men de alarmer får vi ikke. Vi har også to lugerobotter, der kører på solenergi og luger mellem vores økologiske sukkerroer. De har et GSM-kort, så de skal ringe, hvis de går ned, men de opkald får vi heller ikke, så vi er nødt til hele tiden at kontroltjekke dem, siger han.

Så vigtigt som el og vand

Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, genkender eksempler som Krenkerup Gods fra andre steder i Danmark.

– Det er desværre ikke et enkeltstående tilfælde. Der er stadig huller i dækningen rundt om i Danmark. Og det skal bare virke. Det har stor betydning for bosætning og erhvervsudvikling, og det kan få fatale konsekvenser, hvis det ikke virker. Det er en konsekvens af, at man fra politisk side ikke har villet stille krav om 100 procent dækning af landet, siger han.

Landdistriktsformanden peger på, at coronaperioden har understreget behovet for god digital infrastruktur i hele Danmark, så vi kan være i digital kontakt med omverdenen hjemmefra.

– Mobil og bredbånd er en kritisk forsyning. Det er lige så vigtigt som el og vand. Det handler om bosætning, arbejdspladser og erhvervsudvikling, men sundheds- og sikkerhedsperspektivet skal også med, for vi ser stadigt mere telemedicin og digitale konsultationer og diagnosticeringer, siger han.

Patrick Reventlow-Grinling er enig.

– Ønsker man bosætning på landet, så skal dette som minimum spille 100 procent, så folk også kan arbejde hjemmefra. Det skal op at køre, siger han.

Krenkerup Gods har forsøgt sig med at sætte en mast op, men måtte opgive projektet, for det kræver, at teleselskaberne vil betjene masten med udstyr.

– Det er jo ikke nogen superfed business case, når vi bor så få i området. Det ved jeg jo godt.

Fra TDC NET lyder meldingen da også, at man i udgangspunktet sætter udstyr op, hvor flest mulige får gavn af det, så man kan ikke regne med, at TDC NET vil opsætte udstyr i en opstillet mast.

Krenkerup Gods har investeret i lugerobotter til markerne, men manglende mobildækning gør, at de ikke sender advarsler, hvis de går i stå. Foto: Krenkerup

Sløvt og uprofessionelt

På Krenkerup Gods, der har besøg af op mod 4.000 gæster om året, er der etableret wifi-dækning på godsets traktørsted, så gæsterne kan gå på nettet og tjekke ind på sociale medier. Men ved arrangementer, hvor lokale producenter kan komme og sælge deres varer, oplever Krenkerup Gods at blive fravalgt.

– Vi bliver valgt fra som venue af de lokale producenter, fordi vi ikke har ordentlig dækning. Jeg kan ikke dække det store areal med wifi, og så står de der og fægter med deres telefoner for at fange noget net, så de kan bruge mobile pay. Men det virker ikke.

Han er ikke i tvivl om, at den manglende dækning koster godset omsætning.

– Det virker sløvt, at vi ikke har styr på det, og det er ikke det billede, jeg ønsker at tegne af virksomheden. Det handler jo om førstehåndsindtrykket i forhold til vores samarbejdspartnere. Det virker top uprofessionelt.

Teleindustriens direktør, Jakob Willer, tvivler på, at der vil komme 100% mobildækning. Dækningen bliver hele tiden bedre. Men der vil være steder, for eksempel i skovområder, hvor det vil være vanskeligt at få et mobilsignal frem. I nogle tilfælde kan man kigge på andre mulige teknologier til at lave løsninger.

– Men jeg håber og tror, at restgruppen uden dækning bliver langt mindre. Der er lukket mange huller de senere år, og nettene bliver stadig udbygget. Man skal så også være klar over at i takt med udviklingen, ændrer folks behov sig også, så der skal hele tiden investeres for at opretholde en tilfredsstillende dækning på mobil og bredbånd.

Måske dækning forude

Bredbåndskonsulent Niels Kjærgaard arbejder til daglig for at sikre bedre mobil- og bredbåndsdækning i Guldborgsund Kommune, hvor Krenkerup Gods ligger.

For år tilbage kæmpede mange af kommunens borgere med dårlig dækning og lave hastigheder, men en massiv indsats og en millioninvestering fra byrådet har gjort, at andre kommuner nu kigger mod Guldborgsund Kommune i arbejdet med den digitale infrastruktur.

Men det er en lang, sej kamp, fortæller Niels Kjærgaard, der bekræfter, at netop området omkring Krenkerup er et af de områder, hvor dækningen fortsat halter.

– Vi er på ingen måder i mål. Alle de lavthængende frugter er plukket, og det er svært at plukke de øverste. Det kræver mere tid og en endnu større indsats.

Men der kan være gode nyheder på vej.

I foråret 2021 afholder Energistyrelsen en frekvensauktion, hvor teleselskaberne kan byde på retten til at bruge nye frekvenser til at udvide mobildækningen i Danmark. Med retten følger også et dækningskrav, hvor det teleselskab, der vinder auktionen, er forpligtet til at forbedre dækningen i en række udpegede områder.

Og her er der måske en åbning for Krenkerup Gods, lyder det fra både TDC NET og Niels Kjærgaard, der har kigget frekvensmaterialet igennem:

– Der er ingen tvivl om, at mobildækningen i landdistrikterne skal ske via dækningskrav. I udkastet til de kommende dækningskrav er området omkring Krenkerup markeret. Hvis kravet bliver en realitet, og en operatør køber denne del af frekvensbåndet, vil Krenkerup kunne se frem til bedre dækning. Men det er set før, at vi har glædet os for tidligt, hvor et område med dækningskrav ikke fik dækning alligevel, da operatørerne ikke købte båndet. Men jeg er forsigtig optimist på Krenkerups vegne.

Efter en auktion har teleselskaberne tre år til at opfylde dækningskravene. Så måske vil Krenkerup Gods om få år kunne sige farvel til fastnettelefoner og walkie-talkier og goddag til mobilopkald og sms’er.

[/wcm_restrict]

– Vi er nødt til at have fastnettelefoner, det er et must!

Stedet, hvor fastnettelefoner er en nødvendighed, er Krenkerup Gods. Her driver godsejer Patrick Reventlow-Grinling omkring 3.800 hektar skov og landbrug. Men godset, der ligger nær Sakskøbing på Lolland, er nok især kendt for sit bryggeri, der flere gange har hentet guld ved Europas største øl-konkurrence, European Beer Star.


Log ind for at se artiklen eller tilmeld dig og få techst gratis i 30 dage

Log ind for at se artiklen eller tilmeld dig og få techst gratis i 30 dage

Denne uge:

Walkie-talkien tager over når mobilen svigter

Trods massive investeringer i mobil og bredbånd landet over, så er der fortsat huller i dækningen rundt omkring. På Krenkerup Gods og Bryggeri er walkie-talkier og fastnettelefoner en del af hverdagen.

– Vi er nødt til at have fastnettelefoner, det er et must!

Stedet, hvor fastnettelefoner er en nødvendighed, er Krenkerup Gods. Her driver godsejer Patrick Reventlow-Grinling omkring 3.800 hektar skov og landbrug. Men godset, der ligger nær Sakskøbing på Lolland, er nok især kendt for sit bryggeri, der flere gange har hentet guld ved Europas største øl-konkurrence, European Beer Star.

Krenkerup Bryggeri på Lolland har flere gange vundet guld ved Europas største øl-konkurrence, European Beer Star. Foto: Krenkerup

På Krenkerup Gods er det mobilforbindelsen, der udfordrer driften.

– Der er helt utrolig dårlig dækning med masser af udfald og dårlig lyd. Lige pludselig kan vi have 4G, men så falder det ud igen. Det giver en enorm frustration. Folk er nødt til at ringe til os på fastnettelefonen, for ellers står vi med afbrudte samtaler, siger godsejer Patrick Reventlow-Grinling.

– Nogle årstider er bedre end andre. Når der er blade på træerne om sommeren, så tager de forbindelsen. En frostklar vinter med høj sol er det bedste for os.

TDC NET, landets største teleselskab, har undersøgt Krenkerups dækning, og underdirektør Uffe Tomasson bekræfter problemerne.

I forhold til Krenkerup Gods, er der to primære problemstillinger. For det første ligger godset relativt isoleret. Det vil sige, at der ville være meget få – ud over godset – der ville have gavn af en mobilmast. For det andet så er der skov i området, som gør det vanskeligt at opnå en god dækning. Eksempelvis er der et mobilsite kun tre kilometer derfra med en antenneretning, der peger direkte mod godset, og uden skovområder ville godset som minimum have haft udendørsdækning, forklarer Uffe Tomasson og fortæller, at TDC NET har en målsætning om at tilbyde flest mulige familier, virksomheder og institutioner adgang til det bedst mulige mobilnet. Derfor prioriterer man at bygge master i de områder, hvor de gavner flest.

Eksplosion i telefonsamtaler og datatrafik

De senere år er der fra både offentlig og privat side investeret massivt i bredbånd og mobildækning. Mange indbyggere både i byerne og på landet har nu lynhurtige bredbåndsforbindelser, ligesom solid mobildækning har betydet et farvel til fastnettelefonen i mange hjem.

Krenkerup har mærket også bredbåndsinvesteringerne:

– Vi fik lagt fibernet ind for otte år siden, så vi har fantastisk bredbånd. Derfor er det også blevet meget mere tydeligt, at vores mobildækning ikke fungerer, konstaterer Patrick Reventlow-Grinling.

På Krenkerup Gods er der fibernet og derfor en rigtig god bredbåndsforbindelse, men mobildækningen halter.

Flere omgange af corona-nedlukning har vist, at udvikling af den digitale infrastruktur er helt nødvendig. Landet over er skoleelever og studerende blevet sendt til hjemmeundervisning, mens mange medarbejdere i månedsvis har arbejdet hjemmefra.

Vores forbrug af telefoni og bredbånd er da også nærmest eksploderet i den periode. Det viser den helt nye Telestatik fra Energistyrelsen over forbruget i første halvår af 2020.

Vi talte i mobilen lige knapt 1,2 milliarder minutter mere i første halvår af i år imod første halvår af 2019. Også datatrafikken tog et gevaldigt hop opad i foråret. Den totale datatrafik fra fastnet bredbånd steg i samme periode med 25,7 procent til 4,2 millioner terabyte.

Sammenligner man med resten af Europa, er vi i Danmark godt rustede digitalt. Danmark er placeret som nummer tre ud af de 28 EU-medlemsstater i Europa-Kommissionens indeks over den digitale økonomi og det digitale samfund (DESI) for 2020.

– Der er investeret som aldrig før i både fiber og 5G de senere år, og på europæisk plan er vi nogle af dem med bedst dækning af landområderne. Der er ikke nogen steder, der har en bedre digital infrastruktur end Danmark. Så vi er nået langt. Men vi har stadig nogle landområder og småøer, hvor omkostningerne til etablering er meget store, siger Jakob Willer, direktør i Teleindustrien.

Walkie-talkier for sikkerheden

På Krenkerup Gods præger den manglende mobildækning hverdagen for godsets ejer og ansatte. En god bredbåndsforbindelse er ikke alt.

– Det vigtige for mig er sikkerheden i vores landbrug, skovbrug og bryggeri. Der kan være nogen, der får fingrene i en maskine, skærer sig med motorsaven eller får noget tungt ned over sig. Vi har walkie-talkier i alle traktorer og i alle godsets kontorer, for vi stoler ikke på mobildækningen. Hvis vi skal have fat i nogen, så er der bare ikke hul igennem, fortæller Patrick Reventlow-Grinling.

Bryggeriet har CO2-alarmer på sine tanke, men manglende mobildækning gør, at sms’erne ikke kommer igennem. Foto: Krenkerup.

Skovarbejderne skal hver time kalde ind til godskontoret på deres walkie-talkier for at fortælle, om de er ok. Men walkie-talkierne er et lukket system, så det er ikke muligt at få kontakt til en ambulance via en walkie-talkie. Det kræver adgang til en telefon.

– Min frygt er jo, hvis en gæst eller en medarbejder falder om, og der så er nogen, der forsøger ringe efter hjælp, men ikke kan få forbindelse. Så skal vi først finde en fastnettelefon at ringe fra.

Den manglende dækning også mærkes i godsets bryggeri og i landbruget.

– I bryggeriet har vi alarmer, som skal advare os med en sms, når vores CO2-tanke løber tør, men de alarmer får vi ikke. Vi har også to lugerobotter, der kører på solenergi og luger mellem vores økologiske sukkerroer. De har et GSM-kort, så de skal ringe, hvis de går ned, men de opkald får vi heller ikke, så vi er nødt til hele tiden at kontroltjekke dem, siger han.

Så vigtigt som el og vand

Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, genkender eksempler som Krenkerup Gods fra andre steder i Danmark.

– Det er desværre ikke et enkeltstående tilfælde. Der er stadig huller i dækningen rundt om i Danmark. Og det skal bare virke. Det har stor betydning for bosætning og erhvervsudvikling, og det kan få fatale konsekvenser, hvis det ikke virker. Det er en konsekvens af, at man fra politisk side ikke har villet stille krav om 100 procent dækning af landet, siger han.

Landdistriktsformanden peger på, at coronaperioden har understreget behovet for god digital infrastruktur i hele Danmark, så vi kan være i digital kontakt med omverdenen hjemmefra.

– Mobil og bredbånd er en kritisk forsyning. Det er lige så vigtigt som el og vand. Det handler om bosætning, arbejdspladser og erhvervsudvikling, men sundheds- og sikkerhedsperspektivet skal også med, for vi ser stadigt mere telemedicin og digitale konsultationer og diagnosticeringer, siger han.

Patrick Reventlow-Grinling er enig.

– Ønsker man bosætning på landet, så skal dette som minimum spille 100 procent, så folk også kan arbejde hjemmefra. Det skal op at køre, siger han.

Krenkerup Gods har forsøgt sig med at sætte en mast op, men måtte opgive projektet, for det kræver, at teleselskaberne vil betjene masten med udstyr.

– Det er jo ikke nogen superfed business case, når vi bor så få i området. Det ved jeg jo godt.

Fra TDC NET lyder meldingen da også, at man i udgangspunktet sætter udstyr op, hvor flest mulige får gavn af det, så man kan ikke regne med, at TDC NET vil opsætte udstyr i en opstillet mast.

Krenkerup Gods har investeret i lugerobotter til markerne, men manglende mobildækning gør, at de ikke sender advarsler, hvis de går i stå. Foto: Krenkerup

Sløvt og uprofessionelt

På Krenkerup Gods, der har besøg af op mod 4.000 gæster om året, er der etableret wifi-dækning på godsets traktørsted, så gæsterne kan gå på nettet og tjekke ind på sociale medier. Men ved arrangementer, hvor lokale producenter kan komme og sælge deres varer, oplever Krenkerup Gods at blive fravalgt.

– Vi bliver valgt fra som venue af de lokale producenter, fordi vi ikke har ordentlig dækning. Jeg kan ikke dække det store areal med wifi, og så står de der og fægter med deres telefoner for at fange noget net, så de kan bruge mobile pay. Men det virker ikke.

Han er ikke i tvivl om, at den manglende dækning koster godset omsætning.

– Det virker sløvt, at vi ikke har styr på det, og det er ikke det billede, jeg ønsker at tegne af virksomheden. Det handler jo om førstehåndsindtrykket i forhold til vores samarbejdspartnere. Det virker top uprofessionelt.

Teleindustriens direktør, Jakob Willer, tvivler på, at der vil komme 100% mobildækning. Dækningen bliver hele tiden bedre. Men der vil være steder, for eksempel i skovområder, hvor det vil være vanskeligt at få et mobilsignal frem. I nogle tilfælde kan man kigge på andre mulige teknologier til at lave løsninger.

– Men jeg håber og tror, at restgruppen uden dækning bliver langt mindre. Der er lukket mange huller de senere år, og nettene bliver stadig udbygget. Man skal så også være klar over at i takt med udviklingen, ændrer folks behov sig også, så der skal hele tiden investeres for at opretholde en tilfredsstillende dækning på mobil og bredbånd.

Måske dækning forude

Bredbåndskonsulent Niels Kjærgaard arbejder til daglig for at sikre bedre mobil- og bredbåndsdækning i Guldborgsund Kommune, hvor Krenkerup Gods ligger.

For år tilbage kæmpede mange af kommunens borgere med dårlig dækning og lave hastigheder, men en massiv indsats og en millioninvestering fra byrådet har gjort, at andre kommuner nu kigger mod Guldborgsund Kommune i arbejdet med den digitale infrastruktur.

Men det er en lang, sej kamp, fortæller Niels Kjærgaard, der bekræfter, at netop området omkring Krenkerup er et af de områder, hvor dækningen fortsat halter.

– Vi er på ingen måder i mål. Alle de lavthængende frugter er plukket, og det er svært at plukke de øverste. Det kræver mere tid og en endnu større indsats.

Men der kan være gode nyheder på vej.

I foråret 2021 afholder Energistyrelsen en frekvensauktion, hvor teleselskaberne kan byde på retten til at bruge nye frekvenser til at udvide mobildækningen i Danmark. Med retten følger også et dækningskrav, hvor det teleselskab, der vinder auktionen, er forpligtet til at forbedre dækningen i en række udpegede områder.

Og her er der måske en åbning for Krenkerup Gods, lyder det fra både TDC NET og Niels Kjærgaard, der har kigget frekvensmaterialet igennem:

– Der er ingen tvivl om, at mobildækningen i landdistrikterne skal ske via dækningskrav. I udkastet til de kommende dækningskrav er området omkring Krenkerup markeret. Hvis kravet bliver en realitet, og en operatør køber denne del af frekvensbåndet, vil Krenkerup kunne se frem til bedre dækning. Men det er set før, at vi har glædet os for tidligt, hvor et område med dækningskrav ikke fik dækning alligevel, da operatørerne ikke købte båndet. Men jeg er forsigtig optimist på Krenkerups vegne.

Efter en auktion har teleselskaberne tre år til at opfylde dækningskravene. Så måske vil Krenkerup Gods om få år kunne sige farvel til fastnettelefoner og walkie-talkier og goddag til mobilopkald og sms’er.

[/wcm_restrict]

– Vi er nødt til at have fastnettelefoner, det er et must!

Stedet, hvor fastnettelefoner er en nødvendighed, er Krenkerup Gods. Her driver godsejer Patrick Reventlow-Grinling omkring 3.800 hektar skov og landbrug. Men godset, der ligger nær Sakskøbing på Lolland, er nok især kendt for sit bryggeri, der flere gange har hentet guld ved Europas største øl-konkurrence, European Beer Star.


Log ind for at se artiklen eller tilmeld dig og få techst gratis i 30 dage

Log ind for at se artiklen eller tilmeld dig og få techst gratis i 30 dage

Log ind

Opret kundekonto

Dine personlige data vil blive anvendt til at understøtte din brugeroplevelse,, til at administrere adgang til din konto, og til andre formål, som er beskrevet i vores persondatapolitik.

Ja tak, jeg vil gerne have et gratis prøveabonnement og adgang til alle artikler

Enkelt abonnement



Gruppeabonnement



Gavekort